ADVISORY OPINION NO. 2016-1 (July 6, 2016)

The New York City Campaign Finance Board (the “Board™) issues this Advisory Opinion® to
clarify the application of the Campaign Finance Act (the “Act”) and Board Rules to situations in

which candidates cooperate with outside organizations.

The Board is concerned about candidates engaging in cooperation with outside organizations that
have made expenditures on issue advocacy communications promoting the candidate. These
interactions raise the question of whether these organizations are making expenditures in

connection with a covered election.?

If the Board finds that an organization’s expenditures are for an activity made in connection with
a covered election, and that the activity is not independent, some or all of the organization’s
expenditures will be considered in-kind contributions to the candidate subject to the Act’s

contribution and expenditure limits.

New York City’s Campaign Finance Program (the “Program”) mitigates the influence of large,
special interest contributions by matching small-dollar contributions with public funds. It is
essential to the integrity of the Program that candidates not be permitted to sidestep the Act’s limits
on expenditures and contributions by outsourcing essential campaign activities to coordinated

organizations that face no limits on what they can raise and spend. Coordinated relationships of

L In this Advisory Opinion, the Board relies on the following sources: New York Election Law § 14-112 (2015);
New York City Charter § 1052(a)(15), 1136.1(2)(a); Administrative Code of the City of New York § 3-702(7), (8),
(11), 3-716; Board Rules 1-08(f), 13-01 et seq.; Advisory Opinion Nos. 1989-53 (October 26, 1989), 1993-9
(September 9, 1993), 1993-10 (September 23, 1993), 1997-6 (June 24, 1997), 2000-1 (March 7, 2000), 2000-4
(September 14, 2000), 2003-2 (July 14, 2003), 2007-6 (December 21, 2007), 2009-7 (August 6, 2009), 2012-1 (June
21, 2012), 2013-1 (January 10, 2013); Final Board Determination 2015-1 (October 8, 2015).

2 An expenditure is considered to be made in connection with a covered election “if it was for the purpose of
promoting or facilitating the nomination or election of a candidate . . . .” See Board Rule 1-08(f)(3).
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this sort have the potential to grant vast influence over elections and candidates to wealthy

interests, far beyond what is allowed by the Act—or even under existing Supreme Court precedent.

The 2016 presidential election will be the second since the Supreme Court decision in Citizens
United v. FEC3. As in 2012, a number of candidates for President in 2016 have appeared to test
federal prohibitions on coordination with outside groups by closely associating with super PACs
organized to support their candidacies. Particularly in light of these activities, it is more important
than ever to ensure that the rules protecting city elections from the impact of unlimited special

interest spending remain strong.

As such, expenditures coordinated by candidates and outside groups will be carefully analyzed to

determine whether they are being made in connection with the candidate’s election.

Analysis

If an organization’s expenditures are made in connection with a covered election and the
expenditures are not independent, those expenditures will be subject to the Act and Board Rules
governing candidates. This Opinion provides guidance regarding what factors may determine

whether coordinated activities are considered to be made in connection with a covered election. It

3 Citizens United v. FEC, 558 U.S. 310 (2010).



is not intended to expand or alter the Board’s guidance regarding coordination* or independence,

including independent entities’ reporting requirements.®

Issue advocacy, by itself, is not considered to be in connection with a covered election—the Act
does not apply to a “committee or organization for the discussion or advancement of political
questions or principles without connection with any vote.” Admin. Code §3-702(11). See also
Advisory Opinion Nos. 2003-2, 1989-53; but see N.Y.C. Charter §1052(a)(15); Admin. Code 8§

3-702(8), 3-716; Board Rules 1-08(f), 13-01 et seq; Advisory Opinion No. 1993-9.

4 Activity is independent if “the candidate or his or her agents or political committees ... did not authorize, request,
suggest, foster or cooperate in such activity . . . .” Admin. Code 8§ 3-702(8); Board Rules 1-08(f)(2), (3). Therefore,
“non-independent” or “coordinated” activity includes any activity by another party that is authorized, requested,
suggested, or fostered by, or done in cooperation with, the candidate, and is considered to be an in-kind contribution
pursuant to the Act and Board Rules.
Board Rule 1-08(f)(1) provides that the “[f]actors for determining whether an expenditure is independent include,
but are not limited to:
(i) whether the person, political committee, or other entity making the expenditure is also an agent of a
candidate;
(ii) whether the treasurer of, or other person authorized to accept receipts or make expenditures for, the
person, political committee, or other entity making the expenditure is also an agent of a candidate;
(iii) whether a candidate has authorized, requested, suggested, fostered, or otherwise cooperated in any way
in the formation or operation of the person, political committee, or other entity making the expenditure;
(iv) whether the person, political committee, or other entity making the expenditure has been established,
financed, maintained, or controlled by any of the same persons, political committees, or other entities as those
which have established, financed, maintained, or controlled a political committee authorized by the candidate;
(v) whether the person, political committee, or other entity making the expenditure and the candidates have
each retained, consulted, or otherwise been in communication with the same third party or parties, if the
candidate knew or should have known that the candidate’s communication or relationship to the third party or
parties would inform or result in expenditures to benefit the candidate; and
(vi) whether the candidate, any agent of the candidate, or any political committee authorized by the candidate
shares or rents space for a campaign-related purpose with or from the person, political committee, or other
entity making the expenditure.”
In Advisory Opinion No. 2009-7, the Board noted that “whether a particular expenditure is independent or non-
independent is necessarily fact-specific,” and the information about whether campaign-related activity has been
discussed or otherwise coordinated between a campaign and a third party is uniquely within the campaign’s
possession. See Advisory Opinion No. 2009-7; see also Advisory Opinion Nos. 2013-1 and 2012-1.
> Independent expenditures for certain types of communications that reference a candidate in a covered election or a
ballot proposal are subject to reporting requirements. See e.g., N.Y.C. Charter §1052(a)(15); Admin. Code 88 3-
702(8), 3-716; Board Rules 1-08(f), 13-01 et seq.; Advisory Opinion Nos. 2013-1, 2012-1, 2009-7.

3



However, as the Board has previously noted, communications that refer to candidates may be
considered to be made in connection with a covered election and thus subject to the Act and Board
Rules. Previous Board guidance has considered this issue as applying not only to the activities of
authorized® or political” committees, but also to activities by organizations that are not political
committees. See, e.g., Advisory Opinion No. 1993-9. Especially during an election year, an issue
advertising campaign or other public communication prominently featuring a candidate who has

cooperated in its production may appear to have a campaign purpose.

To determine whether a coordinated expenditure is made in connection with a covered election,
the Board will consider the totality of the circumstances, including a number of factors. Such

factors may include, but are not limited to:

(1) whether the content focuses on the candidate, his/her opponent, or otherwise promotes the

candidate and/or denigrates his/her opponent;

& Under Admin. Code § 3-702(7) “[t]he term ‘authorized committee” shall mean a political committee which has
been authorized by one or more candidates to aid or take part in the elections of such candidate or candidates and
which has filed a statement that such candidate or candidates have authorized such political committee pursuant to
14-112 of the election law.” Under New York Election Law § 14-112, “[a]ny political committee aiding or taking
part in the election or nomination of any candidate, other than by making contributions, shall file, in the office in
which the statements of such committee are to be filed pursuant to this article, either a sworn verified statement by
the treasurer of such committee that the candidate has authorized the political committee to aid or take part in his
election or that the candidate has not authorized the committee to aid or take part in his election.” N.Y. Elec. Law §
14-112 (2015). A committee may file a statement indicating that it is aiding or taking part in an election or
nomination for a candidate or candidates who have not authorized the committee to do so. Additionally, there may
be committees that, in violation of the Act, aid or take part in an election or nomination without filing a statement of
intent to support a candidate or candidates.

" Under Admin. Code § 3-702(11), “[t]he term “political committee” shall mean any . . . committee, political club or
combination of one or more persons operating or cooperating to aid or to promote the success or defeat of a political
party or principle, or to aid or take part in the election or defeat of a candidate for public office or to aid or take part
in the election or defeat of a candidate for nomination at a primary election . . . or of a candidate for any party
position voted for at a primary election, or to aid or defeat the nomination by petition of an independent candidate
for public office; but nothing in this chapter shall apply to any committee or organization for the discussion or
advancement of political questions or principles without connection with any vote.” (emphasis added).
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(2) whether, in cases where the communication refers to more than one individual, the content
references the candidate in a manner that overshadows references to the other individuals,
or otherwise promotes the candidate and/or denigrates his/her opponent;

(3) whether the distribution of a communication appears designed to reach the candidate’s
electorate;

(4) whether the communications are focused on the candidate’s past accomplishments or
positions, rather than focusing on issues being discussed by a governmental body;

(5) whether there is consistent and repeated overlap between campaign staff, the organization’s
staff, and/or their consultants’ staff, or the candidate or his/her agent has raised funds for
the organization;

(6) whether the organization lacks a history of advocacy on issues or other work that is separate
from a candidate or campaign; or

(7) whether the timing coincides with the candidate’s campaign.® See Advisory Opinion Nos.

2003-2, 2000-1, 1997-6, 1993-10, 1993-9.

When determining whether a coordinated expenditure is made in connection with a covered

election, the Board will consider the timing of the expenditure of particular importance. On or after

January 1 in the year the covered election will be held, the Board will presume that such

expenditures are made in connection with the election where some of the factors discussed above

are present.® Prior to January 1 of the election year, such expenditures often will be found not to

have been made in connection with the election. When, however, numerous or substantial factors

8 See, e.g., Final Board Determination 2016-1 (July 6, 2016).

® This is in keeping with the rationale of New York City Charter § 1136.1(2)(a) which prohibits officials, officers,
and employees of the City who are running for office, and their spouses, from appearing in any advertisement
funded in whole or part by government resources between January 1 in the year of the election and the last election
in that year for that office, with certain narrow exceptions. See N.Y.C. Charter § 1136.1(2)(a); see also Advisory
Opinion Nos. 2007-6, 2000-4.
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are present such that those expenditures closely overlap with election activity, including by
focusing on the candidate’s past accomplishments or otherwise promoting the candidate and/or
denigrating his/her opponent, the Board may consider activity occurring prior to January 1 of the
election year to be in connection with a covered election, particularly if it occurs closer to the

election year.
Conclusion

If coordinated expenditures are made in connection with a covered election, those expenditures
will be subject to the Act and Board Rules governing candidates. Coordinated expenditures will
be presumed to have been made in connection with a covered election on or after January 1 in the
year of the election, under the totality of the circumstances. When such expenditures are made
prior to January 1 in the year of the election, they will often not be considered in connection with
a covered election unless numerous or substantial factors are present as described above.
Candidates should exercise significant caution to ensure that their coordinated involvement with

organizations does not trigger the application of the Act and Board Rules.
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