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2020-3: Reasonable Anticipation of and Application of Out-Year Expenditure Limit to 
Special Elections 

November 19, 2020 

Summary 

Candidates may establish special election committees beginning when a special election is 
reasonably anticipated, and may simultaneously maintain an active committee for a reasonably 
anticipated special election and an active committee for the subsequent primary and general 
elections, provided that expenditures made by both committees prior to the special election are 
presumed to be for the special election unless the candidate demonstrates otherwise. The out-year 
expenditure limit, which limits expenditures made in the three years preceding the year of a 
covered election, is applied to a candidate’s next election, regardless of whether such election is a 
special election. 

Full Text 

Re: N.Y.S. Election Law §§ 8-100(1), 8-600; N.Y.C. Charter §§ 10(c), 24(c), 25(b), 81(e), 94(c); 
Administrative Code of the City of New York (“Admin. Code”) §§ 3-703, 3-705, 3-706(2), (2a), 
3-709, 12-110; Board Rules 5-10(a), 6-01(h), 7-10(a), 15-03(b), (c), (e)(ii), 15-04(b), (d), (g); 
Advisory Opinion Nos. 2010-2 (February 4, 2010), 2009-3 (March 19, 2009), 2009-1 (January 8, 
2009), 2008-3 (April 10, 2008), 2007-2 (March 6, 2007), 2000-6 (November 16, 2000), and 1992-
3 (December 16, 1992). 

Given the significant changes to the election and campaign finance calendars over the last two 
years – specifically, Local Law No. 128 for the year 2019,1 amendments made pursuant to the 
recommendations of the 2019 Charter Revision Commission,2 and amendments made to the New 
York State Election Law by section 14 of chapter 5 of the laws of 20193 and section 8 of chapter 
6 of the laws of 20194 – it is appropriate to revisit certain of the Board’s policies regarding special 
elections. This Opinion will detail the circumstances under which a special election is reasonably 
anticipated, clarify the Board’s policy regarding registration of special election committees, and 
confirm the application of the out-year expenditure limit to special elections. 

Reasonable Anticipation of a Special Election 

Consistent with long-standing Board policy, a candidate with an existing primary/general election 
committee who decides to run in a special election occurring prior to the primary must convert the 
existing committee into a special election committee. This policy is based on the presumption that 
all contributions and expenditures are for the candidate’s next election, pursuant to Board Rules 

 
1 Providing for public funds payments beginning in December in the year before the election; codified in sections 3-
703, 3-705, 3-709, and 12-110 of the Administrative Code. 
2 Restructuring the scheduling of special elections; codified in sections 10(c), 24(c), 25(b), 81(e), and 94(c) of the 
New York City Charter. 
3 Rescheduling primary elections from September to June; codified in section 8-100(1) of the New York State 
Election Law. 
4 Providing for early voting beginning ten days before the election; codified in section 8-600 of the New York State 
Election Law. 
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5-10(a), 6-01(h), and 7-10(a).5 Until recently, the Board advised candidates that they could only 
maintain one active committee at a time, and so a candidate in this position was not permitted to 
open a new committee for the primary and general elections until after the special election was 
held. Candidates were also required to wait until after the special election had been officially 
proclaimed before establishing a special election committee or converting their existing committee 
to a special election committee, as applicable. However, given the changes to the election calendar, 
the proximity in time between special and primary elections often necessitates fundraising and 
spending for the primary – most notably, for petitioning – prior to the special election, and activity 
in furtherance of the special election may need to begin earlier as well.  

Accordingly, the Board has modified its policy to allow candidates to establish special election 
committees when the special election is reasonably anticipated, and to maintain both an active 
committee for a reasonably anticipated special election and an active committee for the subsequent 
primary and general elections, provided that expenditures made by both committees prior to the 
special election are presumed to be for the special election unless the candidate demonstrates 
otherwise. Expenditures from the primary/general committee made prior to the special election 
should be limited to activities such as petitioning that, by their nature, can only occur before the 
special is held and are in furtherance only of the primary. Fundraising expenditures incurred by 
the primary/general committee prior to the special will be presumptively attributed to the special 
election expenditure limit unless the committee demonstrates fundraising costs unique to the 
primary or general election. For example, a solicitation made to a single individual that results in 
contributions to both the special committee and the primary/general committee is unlikely to cost 
more than a solicitation to the same individual solely for a special election contribution. However, 
if the candidate does document a marginal difference in cost between the solicitations, that 
difference may be attributed to the primary election expenditure limit.   

The majority of special elections are triggered by vacancies that arise from a sitting officeholder 
being elected to a different office in a November general election. Traditionally, the officeholder 
vacates their position at the end of December before they are sworn in to their new position in 
early January. A special election is subsequently proclaimed and scheduled, usually for March. 
However, a sitting officeholder being elected to a different office – which can occur weeks or 
months before said proclamation – is sufficient to establish that a special election for that 
officeholder’s seat is reasonably anticipated. The Board acknowledges that candidates may want 
to begin raising and spending funds for the anticipated special before it has been proclaimed, and 
public policy dictates that financial activity for a special election should be conducted within the 
confines of a committee designated for the special election.6 Accordingly, if an incumbent mayor, 
public advocate, comptroller, borough president, or City Council member wins a special election 
or an off-year general election for a different office than the one held by the incumbent, or is 
unopposed on the ballot in such an election, then a special election for that incumbent’s seat will 

 
5 Contributions and expenditures are presumed to be for a special election beginning when the special election is 
reasonably anticipated. See Board Rules 15-03(b), 15-04(b). 
6 Board Rule 15-04(g) prohibits receipts accepted for a special election from being commingled in any account with 
receipts accepted for another election, thus precluding the use of a primary/general election committee for special 
election fundraising. 
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be considered reasonably anticipated. A candidate with an existing committee who chooses to run 
in the anticipated special election will be required to convert their committee to a special election 
committee and may establish a new committee for the primary and general elections.  

For special elections arising from other types of vacancies, the determination of reasonable 
anticipation will be fact-specific and the Board will consider the totality of the circumstances. 
Board Rules 15-03(c) and 15-04(d) provide that candidates may present evidence to the Board to 
demonstrate the date on which a special election was first reasonably anticipated. 

Because Admin. Code § 3-705(4), as amended by Local Law No. 128 of 2019, provides for public 
funds payments beginning six months before the primary election, the Board must also consider 
the possibility that a candidate will receive an early payment and subsequently choose to run in a 
special election occurring prior to the primary, which was not anticipated at the time the payment 
was made. As noted above, the majority of special elections occurring prior to the primary are 
triggered by vacancies that will be reasonably anticipated prior to the first early payment on 
December 15, since they arise from elections held in early November. Pursuant to Admin. Code § 
3-709(5), if a special election is reasonably anticipated, candidates in the primary election for the 
seat that is the subject of the special election will not receive public funds payments for the primary 
any earlier than 30 days after the special is held, regardless of whether they choose to run in the 
special. Accordingly, in most cases there will be no opportunity for a candidate who has already 
received public funds for the primary to subsequently register for the special. However, in the 
event that a vacancy becomes anticipated between mid-December and late March, and one or more 
candidates for that office has already received an early public funds payment, any candidate 
wishing to run in the special election will be required to convert their existing committee to a 
special election committee and may create a new committee for the primary and general elections. 
Any public funds previously received will be presumed to be for the special election and will count 
against the special election public funds maximum. Alternatively, candidates who choose not to 
run in the special election may use the public funds for the primary, but may not receive additional 
public funds any earlier than 30 days after the special is held. 

Out-Year Expenditure Limit 

Admin. Code § 3-706(2) states that the out-year expenditure limit applies “to all expenditures 
made by a participating or limited participating candidate and his or her principal committee in the 
three calendar years preceding the year of the election for which such candidate chooses to file a 
certification[.]” Admin. Code § 3-706(2a) states that the amount by which the out-year limit is 
exceeded will be deducted from “the amount of the expenditure limitation which next applies to 
such candidate or his or her principal committee, pursuant to subdivision one of this section[.]” 
Subdivision one states that the expenditure limit applies to expenditures made “in each primary 
election, in each special election to fill a vacancy, and in each general election[.]” By its terms, § 
3-706(2a) does not distinguish between election types, and it incorporates by reference a provision 
that applies to special elections.7 The plain language of the Campaign Finance Act thus indicates 

 
7 Expenditures made in the year prior to the year of the special election may be qualified, pursuant to Board Rule 15-
03(e)(ii). 
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that the out-year expenditure limit should apply to the first election in which the participant is a 
candidate following that three-year period. This interpretation is consistent with the presumption 
that all expenditures are for the candidate’s next election, pursuant to Board Rules 6-01(h) and 7-
10(a). 

Accordingly, CFB Advisory Opinions No. 2010-2 (February 4, 2010), 2009-3 (March 19, 2009), 
2009-1 (January 8, 2009), 2008-3 (April 10, 2008), 2007-2 (March 6, 2007), 2000-6 (November 
16, 2000), and 1992-3 (December 16, 1992) are hereby overruled and superseded, to the extent 
that they state that the out-year expenditure limit is not applicable to special elections. The 2019 
Charter Revision Commission increased the time period between the declaration of a vacancy and 
the date of the resulting special election from 45-60 days to 80 days. Additionally, the 2019 
Election Law amendments moved the primary election three months earlier and instituted early 
voting. The result is that the six-month period between most special elections (previously held in 
February) and the primary (previously held in September) has been reduced to three months 
(March and June, respectively). The combined effect of these changes is to make the special 
election more competitive and consequential relative both to the subsequent primary election and 
to past special elections, including those held at the time the Opinions in question were issued.  

Moreover, the application of the out-year expenditure limit is most likely to be of significance in 
a scenario in which a candidate had established a committee in anticipation of a primary and/or 
general election, and converted that committee when an intervening special election was called. It 
would defy logic to conclude that any expenditures made by that candidate during the three-year 
period preceding the special election would not benefit the candidate’s special election campaign, 
just as they would have benefited a primary or general election campaign. Pursuant to Board Rule 
15-03(b), expenditures incurred before a special election was reasonably anticipated may be 
presumed to be subject to the special election expenditure limit beginning when a candidate has 
already registered for the covered office that is the subject of the special election, or has begun 
raising or spending funds. Therefore, expenditures made in the three years prior to the year of the 
special election are properly considered in furtherance of the special election. 

Accordingly, from both the legal and policy perspectives, it is appropriate to adapt the Board’s 
policy to accommodate the new calendar. The out-year expenditure limit will be applied to the 
candidate’s next election after the three-year period, whether or not such election is a special 
election.  

 


